Copyright © Sodep
Design by Dzignine
15 October 2015

Pedih

Pedihnya aku rasa bila aku melihat. Rasa nak menangis. Tapi rasa itu aku simpan sendiri sahaja. Siapa yang mahu peduli. Tak penting pun untuk menjaga hati aku.

Kalau aku menangis tersipu pun, itu di anggap drama. Kalau aku mati pun pasti di anggap drama. Mati menelan hati yang berderai bagai kaca yang menyucuk² jantung dan paru². Akhirnya terkulai sendiri. 
27 September 2015

Mawi & Filsuf - Sahabat Dalam Tubuh (S.D.T)

Jom kita mendengar sambil mencari makna. Jatuh cinta pulak dengan lagu nie.



LIRIK LAGU SAHABAT DALAM TUBUH - MAWI & FILSUF

Budak budak pergi mengaji
Pergi mengaji di waktu hujan
Sudahkah engkau mengenal diri
Kau kata dah kenal Tuhan

Sahabat siapa yang bergelar sahabat
Yang di depan kita hanyalah sebagai syarat
Sahabat siapa yang sebenar sahabat
Sukar nak dicari payah juga nak mendapat

Satu jiwa dalam tubuh yang berbeza

Ya cinta, ya nyawa
Ya rindu, ya kalbu

Siapakah kita di dalam kita

Kamu adalah aku tapi aku bukanlah kamu
Kamu menjadi aku yang sebenar-benarnya aku
Kita sentiasa bersama tapi tidak pernah bersua
Kamu selalu di sisi aku yang selalu mencari

Siapakah kita di dalam kita
Siapakah kita di dalam kita
Cubalah kita pejamkan mata
Adakah kita sudah bersedia

Siapakah kita di dalam kita
Cubalah kita pejamkan mata
Tinggalkanlah sejenak dunia

Siapakah kita di dalam kita
Cubalah kita pejamkan mata
Sambil kita bertanya
Siapalah kita di dalam kita

Orang Arab balik Arab berjubah labuh
Teman jauh jangan harap cari sabahat dalam tubuh
Orang Arab balik Arab berjubah labuh
Teman jauh jangan harap cari sabahat dalam tubuh

Siapakah kita di dalam kita
Siapakah kita di dalam kita

Kamu adalah aku, aku bukanlah kamu
Kamu menjadi aku yang sebenarnya aku

Dia yang dapat merasa apa yang kita rasa
Apabila kita sedih apabila kita duka
Apabila kita pilu apabila kita hiba
Tapi pernahkah kita bertanya kepada dia
Setiap hari pabila kita sedang mencerminkan diri ini
Apa khabar kamu apa khabar hati
Apa khabar jiwa dan seluruh tubuh ini
Jikalau masih ada yang belum faham dan mengerti
Mawi marilah kita bicara dari dalam hati ke hati

Ya cinta, ya nyawa
Ya rindu, ya kalbu

Dapatkah aku terima dengan hati yang terbuka
Andai sudah sampai waktu Kau berada di depanku
Mungkin di kiri kananku mungkin di depan belakangku
Mungkinkah aku bersyukur ataupun menunduk malu

Orang Arab balik Arab berjubah labuh
Teman jauh jangan harap cari sabahat dalam tubuh
Orang Arab balik Arab berjubah labuh
Teman jauh jangan harap cari sabahat dalam tubuh

Siapakah kita di dalam kita
18 September 2015

Klik.. klik.. klik..

Tak sabar pulak rasanya nak melancung lagi tahun ni. Bulan 6 sudah aku ke Hong Kong. Bulan 10 ni ke Phuket pulak. Cemburu jugak bila tengok orang pegi jauh-jauh. Memandangkan ekonomi tak berapa baik ni, ini pun dah cukup. Bersyukur....!!

Selalunya kalau bercuti mesti nak ambik banyak gambar kan. Kadang bosan juga kalau gambar kita sama je aksi atau pose nya di mana saja. Kalau nak post kat instagram pon bosan je orang tengok. Takda kelainan kan. Kat sini aku nak share 23 idea untuk menjadikan gambar korang lebih menarik. Aku copy post dari http://magazine.tripzilla.com/photography-fun-tourist-shots/25114 untuk tatapan korang.

Korang ada cara lain yang best tak?

1. TURN YOURSELF INTO A CAR-EATING MONSTER


Image credit: twiga_269

2. SHRINK LIKE A DWARF


Image credit: stuart anthony

3. GET SMALLER


Image credit: David (Davo) Smith

4. AND SMALLER LIKE ANTMAN


Image credit: Kenzie Saunders

5. YOU CAN SHRINK LANDMARKS TOO


Image credit: Eric Adamshick

6. THIRSTY? HAVE A CUP OF WATERFALL


Image credit: stuart anthony

7. HUNGRY? EAT AN ENTIRE RAINBOW


Image credit: Aaron Williamson

8. OR GET A TASTE OF PYRAMID


Image credit: Lorenia

9. TIME TO KICK SOME ASS


Image credit: Oisin Mulvihill

10. NAH, TOUCHING WOULD BE FINE


Image credit: Ben Smith

11. YEAH, IT’S REALLY FINE


Image credit: Kara van Malssen

12. YOU’RE SO POWERFUL, YOU CAN DEFLATE A HOT AIR BALLOON


Image credit: Chaval Brasil

13. AND EVEN STOP AN AIRPLANE


Image credit: mackee_lee

14. TO GET THIS TINY CREATURE OFF


Image credit: Mark Resabal

15. HURRAY! YOU DID IT!


Image credit: Lorenia

16. NOW, GIVE YOURSELF A BREAK


Image credit: Steven Guzzardi

17. RELAX, CATCH THE SUNRISE


Image credit: Yuval Y

18. AND SPIN A WHEEL


Image credit: David Dawson

19. STILL FRUSTRATED WITH LIFE?


Image credit: William Chew

20. CLIMB A MOUNTAIN AND FIND PEACE


Image credit: Author’s own photo

21. BUT DON’T GET YOURSELF KILLED

Image credit: Author’s own photo

22. WATCHOUT! THERE’S A GIANT


Image credit: Mark Resabal

23. LOOKING FOR A TRUE LOVE’S KISS


Image credit: Mark Resabal
17 September 2015

Milo Kek Mangkok




Milo Bowl Cake
Posted by BuzzFeed Oz on Friday, 28 August 2015
Meh cuba buat kek mudah. Terliur tekak melihatnya. Resepinya mudah gila. Kat rumah ada semua bahan-bahan ni.

Besok kalau dah berjaya buat kek ni aku cuba share pulak di sini. Korang nak cuba tak? 
03 September 2015

Sepertinya (Fynn Jamal)



sepertinya aku ini jalan yang yang kosong
sepertinya aku ini kaca yang bolong

dan sepertinya tak ada siapa yang melihat aku di sini
dan sepertinya ada cahaya bila aku terus terbang tinggi ke atas langit jingga

sepertinya aku dipaksa untuk mati dan terus dihempas jatuh tak berkebumi
sepertinya takkan ada siapa pun yang sudi bersama menemani aku sampai pagi

kerna aku mahu sebenarnya ada peneman yang memeluk jiwa aku
yang meneman aku sampai biru

kerna aku begitu ingin merasakan dicinta seseorang itu
sepertinya aku ini bolong, kosong, lohong, semuanya
itu semuanya aku

kenapanya aku ini tak bisa untuk menyedari yang aku ini tetap bukan siapa-siapa?

sepertinya aku dipaksa untuk mati dan terus dihempas jatuh tak berkebumi
sepertinya takkan ada siapa pun yang sudi bersama menemani aku sampai pagi

[ dari blog Fynn Jamal ]